یادداشتی از زینب آزاده :

توصیه های تغذیه ای در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2

19 خرداد 1402 ساعت 18:09

گزارشگر : منیره خسروبیگ

افزایش مزمن سطح قند خون در بدن به عنوان دیابت شناخته می شود. این بیماری به طور کلی به سه دسته دیابت نوع یک، دیابت نوع دو و دیابت بارداری تقسیم می شود.


به گزارش حافظ خبر، 90 درصد بیماران دیابتی، مبتلا به دیابت نوع 2 هستند و علت بروز دیابت نوع دو در افراد، عدم پاسخ مناسب گیرنده های سطح سلول ها به انسولین موجود در خون است (اصطلاحا مقاومت به انسولین).



افراد دارای سابقه خانوادگی دیابت، افراد دچار چاقی و اضافه وزن با تغذیه نامناسب و فعالیت ناکافی، افراد با سابقه دیابت بارداری، سابقه فشار خون و چندین پیش زمینه دیگر، ممکن است به دیابت نوع دو مبتلا شوند. به طور معمول در سنین بالاتر و میانسالی علائم آن شروع می شود.

دیابت، یک بیماری پیش رونده است یعنی به مرور زمان با علائم خفیف پیش دیابتی شروع می شود و اگر کنترل نشود ممکن است تا کمای دیابتی پیش برود.

افرادی که دچار اضافه وزن و دیابت هستند، باید برای کاهش وزن تلاش کنند، زیرا اولین قدم برای کنترل دیابت نوع دو، درمان اضافه وزن است. کاهش وزن می تواند به بدن فرد برای استفاده بهتر از انسولین کمک کند تا بتواند سطح قند خون را در محدوده طبیعی نگه دارد. بهتر است قبل از شروع هر نوع برنامه کاهش وزن، فرد با متخصص تغذیه و نیز پزشک خود صحبت کند.

چند پیشنهاد برای شروع برنامه غذایی سالم:

یک رژیم غذایی متعادل و متنوعی از همه مواد مغذی خوب داشته باشید.(طبق هرم غذایی سالم)

چربی های رژیم خود را محدود کنید. از روغن های سالم نظیر روغن زیتون و روغن کنجد استفاده کنید. مصرف روغن جامد، دنبه، کره، روغن حیوانی و لبنیات پرچرب توصیه نمی شود.

از منابع غذایی حاوی فیبر بیشتر مانند سبزیجات تازه، مغزدانه ها، عدس، لوبیا و سایر حبوبات، نان های سبوس دار و میوه های تازه استفاده کنید، اما آب میوه ها را محدود کنید، زیرا قند زیادی دارند. فیبرها به منظم بودن کارکرد روده نیز کمک می کنند، همچنین، فیبر ها در کنترل سطح قند خون تأثیرگذارند.

برخی از کالری ها نیز باید از غذاهای پروتئینی تأمین شود. منابع سالم پروتئینی شامل انواع گوشت ها از جمله گوشت دام، گوشت پرندگان و غذای دریایی، تخم مرغ، سویا، حبوبات و لبنیات است.

تغییر دیگری که در رژیم غذایی ایجاد می شود، الگوی وعده های غذایی است که باید در وعده های غذایی کم حجم و مکرر غذا میل شود. وعده های غذایی کوچک با مقدار زیادی پروتئین یا میان وعده با کربوهیدرات پیچیده نیز خوب هستند. ضروری است کربوهیدرات مصرفی روزانه در سه وعده غذایی اصلی در 2 تا 4 میان وعده تقسیم شود. معمولا میان وعده آخر شب (نظیر شیر) برای پیشگیری از افت قند خون و افزایش سطح کتون در نیمه شب مورد نیاز است.

باید فعالیت بدنی داشته باشید. ورزش همراه با رژیم غذایی به شما در کنترل قند خون کمک می کند. اگر جریان خون ضعیف یا مشکلات قلبی دارید، قبل از شروع یک برنامه ورزشی با پزشک صحبت کنید.

بیماران دیابتی باید از مصرف کدام مواد غذایی پرهیز کنند؟

مواد غذایی با سدیم بالا نظیر: غذاهای شور، کالباس، سوسیس، پنیر پیتزا، چیپس، پفک و غذاهای کنسروی         

مواد غذایی پر چرب حاوی کلسترول بالا و یا اسیدهای چرب ترانس نظیر: لبنیات پرچرب، کره، خامه، غذاهای سرخ شده، گوشت های قرمز پرچرب و روغن جامد

مواد غذایی حاوی قندهای ساده نظیر: قند و شکر، عسل، مربا، انواع شیرینی ها، نوشابه های گازدار، انواع بستنی و آب میوه های تجاری.

فرد دیابتی باید کدام مواد غذایی را در رژیم غذایی خود بیشتر مصرف نماید؟

تمامی سبزی ها به ویژه سبزیجات تیره رنگ و برگ دار

مصرف متعادل میوه ها

حبوبات

نان های سبوس دار مانند نان سنگک         

شیر و ماست کم چرب

روغن زیتون و گردو

ماهی و غذاهای دریایی

زینب آزاده کارشناس واحد بهبود تغذیه منطقه بهداشت و درمان مشهد مرغاب


کد مطلب: 27481

آدرس مطلب: https://www.hafezkhabar.ir/note/27481/توصیه-های-تغذیه-بیماران-مبتلا-دیابت-نوع-2

حافظ خبر
  https://www.hafezkhabar.ir