۰
plusresetminus
معاون وزیر اسبق کشاورزی:

وزارت جهاد کشاورزی با امحای 1700 تُن سیب‌زمینی گزینه غلطی را انتخاب کرده است/ اگر نمی‌خواستید مثل دولت قبل سیب‌زمینی تقسیم کنید، چرا صادرات نکردید؟/ خیلی از کشورهای همسایه خواهان سیب زمینی ایرانی هستند

تاریخ انتشارچهارشنبه ۴ آذر ۱۳۹۴ ساعت ۱۵:۱۲
فلسفی گفت: امحا کردن کوتاه ترین مسیر است که با استفاده از الگوهای غربی و با نگاه به الگوی کشاورزی کشوری مانند آمریکا صورت گرفته است، که اصلا بخش کشاورزی این کشور با ایران قابل مقایسه نیست.
کشت سیب زمینی
کشت سیب زمینی
به گزارش "حافظ نیوز"، پیمان فلسفی معاون وزیر اسبق کشاورزی در خصوص امحای 1700 تن سیب زمینی در استان فارس اظهار کرد: این کار ممکن است، به دلایل و انگیزه های مختلفی صورت گرفته باشد، اما مسئولان، دلایل اقتصادی برای آن بیان می کنند که اصلا قابل قبول نیست.

وی با انتقاد از مقایسه این کار با دور ریختن گندم مازاد در آمریکا عنوان کرد: مقایسه این کار با کاری که آمریکا با گندم خود انجام می دهد؛ کار غلطی است زیرا کشاورزی ما قابل مقایسه با کشاورزی کشوری مثل آمریکا نبوده و شرایط اقتصاد کشاورزی ما با شرایط اقتصاد کشاورزی آمریکا، متفاوت است.

معاون وزیر اسبق کشاورزی افزود: آنها گندم را در حجم بسیار بالایی تولید می کنند و ادعا میکنند که می توانند غذای دو میلیارد نفر را تامین کنند، در حالی که در کشور ما الگوی کشت گندم، باید برای تامین نیاز داخل و صادرات صورت گیرد.

فلسفی با انتقاد از اقدام وزارت جهاد کشاورزی در امحا 1700 تن سیب زمینی به نسیم تصریح کرد: اگر واقع بین باشیم و به مسائل کشاورزی کشور درست نگاه کنیم، گزینه امحا و دفن محصولات کشاورزی نمی تواند گزینه مطلوبی باشد. این گزینه، اقتصادی و به صرفه نیست و جامعه هم آن را نمی پذیرد.

وی افزود: بسیاری از کارشناسان نسبت به این اقدام وزارت جهاد کشاورزی گله مند هستند، زیرا این کار سوالاتی را در اذهان عمومی ایجاد کرده است. در حال حاضر برخلاف این گونه اقدامات، کشاورزی در کشور ما نیاز به توجه جدی دارد.

معاون وزیر اسبق کشاورزی با انتقاد از توجیه مسئولان کشاورزی استان فارس برای امحای 1700 تن سیب زمینی به دلیل تنظیم بازار این محصول کشاورزی به نسیم تصریح کرد: تنظیم بازار هم نیاز به توجه دارد، اما برای تنظیم بازار در کشور ما بهترین و مناسب ترین کار مهیا کردن فضا برای صادرات است. اگر می خواهیم قیمت محصولات افت نکرده و کشاورزان  آسیب نبینند حداقل کار ما این است که سیب زمینی را صادر کنیم. سوال اینجاست که اگر نمی خواستیم، مثل دولت قبل سیب زمینی را بین مردم توزیع کنیم چرا برای صادرات سیب زمینی برنامه ای نداشته ایم؟

فلسفی با تشریح وضعیت تنظیم بازار سیب زمینی و پیاز در کشور گفت: :شرایط عرضه و تقاضای سیب زمینی و پیاز در کشور ما همیشه دنباله رو یک وضعیت خاص بوده و از در مدلهای مختلف اقتصادی، از مدل تار عنکبوتی تبعیت می کند. یعنی کشاورزان وقتی می بینند که در یک سال قیمت سیب زمینی افزایش پیدا کرده، تولید خود را افزایش می دهند. سال بعد عرضه که زیاد می شود، قیمتها بار دیگر پایین می آید و کشاورزان سال بعد از آن، تولید را کم می کنند و  متاسفانه مجددا قیمتها افزایش می یابد.

برای صادرات سیب زمینی کار اصولی نکردیم

وی با اشاره به راهکارهای مختلفی که دولت می توانست برای تنظیم بازار سیب زمینی از آنها استفاده کند به نسیم بیان کرد: دولت باید برای تنظیم بازار محصولات کشاورزی، سیاستهای خاصی را به کار گیرد. بعضی اوقات ممکن است واردات انجام دهد تا قیمت پایین بیاید.  اگر بخواهد قیمت در بازار پایین نیاید، می تواند صادرات انجام دهد، متاسفانه در زمینه صادرات سیب زمینی کار اصولی صورت نگرفته است.

معاون وزیر سابق کشاورزی افزود: در زمینه نگهداری و انبارداری این محصول هم باید خیلی سرمایه گذاری کنیم. نباید شرایطی فراهم شود که با توجیه فاسد شدن سیب زمینی، آن را دفن کنیم.  به هر حال سیاست امحا در شرایط کشاورزی ما سیاست مطلوب و پسندیده ای نمی تواند باشد.

فلسفی با اشاره به لزوم اصلاح الگوی کشت در کشور عنوان کرد: اگر الگوی کشت در کشور اصلاح شود خیلی از مسائل حل می شود. وزارت جهاد کشاورزی سیاست اصلاح الگوی کشت را دنبال می کند ولی تا زمانی که الزمات اجرای آن سیاست فراهم نشود، قابلیت اجرای آن را نداریم.

وی گفت: در کشور ما کسانی که باید الگوی کشت را پیاده کنند، کشاورزان هستند.  کشاورزان هم منافع اقتصادی خود را می سنجند و بر اساس هزینه، فایده ای که تولید محصولات کشاورزی برایشان دارد، تصمیم می گیرند. دولت باید ساز و کارهای اقتصادی را در نظر بگیرد تا هزینه فایده مورد نظر کشاورز را تامین کند. بنابراین سیاست الگوی کشت با حمایتهای دولت و پیش بینی هایی که دولت از ضرر و زیان کشاورزان می کند عملیاتی می شود.

معاون وزیر اسبق کشور با اشاره به لزوم پرداخت یارانه بخش کشاورزی به نسیم عنوان کرد: حمایت دولت تنها پرداخت یارانه نیست. یارانه یکی از موارد است که حتما باید داده شود. متاسفانه اعطای یارانه به بخش کشاورزی هم متناسب با قانون هدفمندی یارانه پیش نرفته است. یکی از دلایلی که سیاست الگوی کشت وزارت جهاد کشاورزی با مشکل رو به رو شده است همین است.

فلسفی خاطرنشان کرد: یکی دیگر از راههای عملیاتی کردن سیاستهای الگوی کشت، تقویت صادرات است، یعنی در مناطق مختلف برای محصولاتی که کشت می کنیم مشوق های صادراتی قرار دهیم.

وی افزود: خیلی از کشورهای همسایه ما سیب زمینی ما را می خرند. اگر دولت برای صادرات این محصول برنامه داشت، می توانست قبل از اینکه با انبوه تولید رو به رو شود و این تولید، ظرفیت جذب در بازار داخل را نداشته باشد، برنامه ریزی لازم برای صادرات آن را انجام دهد. اگر این کار انجام می شد به هیچ وجه لازم نبود که 1700 تن سیب زمینی را امحا کنیم.

فلسفی تصریح کرد: امحا کردن کوتاه ترین مسیر است که با استفاده از الگوهای غربی و با نگاه به الگوی کشاورزی کشوری مانند آمریکا صورت گرفته است، که اصلا بخش کشاورزی این کشور با ایران قابل مقایسه نیست. وقتی در ایران سیب زمینی با این منابع کم آبی تهیه می شود به هیچ وجه درست نیست که سیب زمینی را به اسم تنظیم بازار و حمایت از تولید داخلی امحا کنیم.
مرجع : نسیم
کد مطلب : ۱۲۱۳۸
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما